1. Un habitual de la comissaria
de Dominique Manotti (crims.cat)

Autèntica novel·la negra, crua, directa i social. Sense embuts. Un barri de perifèria francès ple d’immigració, delinqüència, uns cossos policials corruptes i uns procediments d’actuació viciats des de la pròpia concepció de les actuacions policials. L’autora explica que tots els fets són reals i que la seva novel·la és un retrat verídic de la situació que es viu a França i una denúncia de l’alt nivell de corrupció i ineficiència de la policia als barris marginals francesos. 224 pàgs. 17 €.

2. La veritat sobre el cas Harry Quebert
de Joël Dicker (La Campana)

Tothom l’apunta com el nou fenomen editorial aquest thriller que ja ha estat traduït a 33 idiomes des del seu francès original. El suís Joël Dicker, que pot ser el nou Stieg Larsson segons la crítica internacional, amb els 750.000 exemplars venuts a França com a tarja de presentació, arriba a Catalunya de la mà de La Campana. Potser les comparacions, que fins i tot parlen de Nabokov, són un pèl exagerades, però la novel·la és una bona història, amb força ritme i molt ben escrita que et fa seguir el fil amb intensitat sense deixar un instant de relaxació al lector. 688 pàgs. 22 €.

3. Invitació a un crim
de JP Costa (Columna)

Un clàssic de la novel·la d’enigma, amb tots els elements necessaris per aquest tipus d’obres, i un homenatge reconegut que l’autor JP Costa ret a la mítica Agatha Christie, de la que es declara fan incodicional. A Tossa de Mar, a la casa pairal d’una de les famílies més influents del país es comet un assassinat. Tenim un cercle tancat i reduït, tots són sospitosos i es desenvolupa una investigació que anirà seguint les pistes fins descobrir el culpable. Una bona lectura d’estiu per gaudir d’una trama ben construïda que vol rememorar els típics casos del gènere. 256 pàgs. 18 €.

4. Els fantasmes de Dalí
de Xavier Gual (Columna)

Apassionant i curiós thriller psicològic al voltant de la peculiar i controvertida figura del pintor Salvador Dalí. L’escriptor Xavier Gual construeix una trama entre les paranoies i els records del pintor empordanés, passant pels paisatges mítics de Figueres, Cadaqués, Port-Lligat i Púbol, o les imatges de la seva mitificada Gala. L’aparició d’un misteriós germà del pintor que donaven per mort complica una història enigmàtica que es va resolent de forma sorprenent. 288 pàgs. 19 €.

5. Crims.cat 2.0
d’Àlex Martin Escribà i Sebastià Bennasar (crims.cat)

La segona entrega del recull de relats negres d’autors dels països catalans a càrrec de la parella de negrots Àlex Martin Escribà & Sebastià Bennasar, confirma que a casa nostra el gènere creix amb força i que tenim un grapat de bons escriptors que aporten idees d’allò més variat. Històries ambientades arreu del territori, amb varietats lingüístiques i, sobretot, la gran diversitat de temes i enfocs, palesen la riquesa i la vida que té el gènere a Catalunya. 288 pàgs. 18 €.

6. El joc de pistes
d’Andrea Camilleri (Edicions 62)

El duet Camilleri & Montalbano són un valor segur quan es tracta d’assaborir una autèntica novel·la negra mediterrània. Un incident amb dos vells que es veuen immersos en un tiroteig amb la policia inicia una investigació mentre el comissari Montalbano rep un seguit d’endevinalles, proves a superar i indrets a descobrir. El joc de pistes, però, preocupa a en Montalbano. Quan rep el cap d’un be ensangonat sap que allò ja és molt més que un joc i s’han de posar seriosament per trobar el responsable de tot el que hi ha darrere. 224 pàgs. 15 €.

7. Perduda
de Gillian Flynn (La Magrana)

Novel·la intensa que comença com una clàssica novel·la negra i deriva a un thriller psicològic on res és el que sembla. Una parella de novaiorquesos es traslladen a viure a North Carthage per cuidar dels pares malalts. El dia del seu cinquè aniversari, l’Amy prepara un joc de pistes pel Nick, però quan la dona desapareix i la casa queda plena de signes de lluita i violència, la investigació policial apuntarà amb vehemència cap el marit, que no sap que les pistes del joc s’han d’obrir, encara. 554 pàgs. 19 €.

8. Per més temps que passi
de Francesc Santolaria (Meteora)

Nil Bordàs, empresari del món de la publicitat, viu obsessionat per una jove aspirant a actriu, Berta Delclòs, fins al punt de contractar un detectiu perquè n’esbrini possibles detalls sòrdids amb què poder-la manipular. Sis dècades abans, Josep sobreviu amb una identitat falsa en la grisor i l’ofec de la Barcelona dels anys cinquanta. Arcadi Moliner, el detectiu contractat per Nil Bordàs, descobrirà en un poble de València uns successos relacionats amb els avantpassats de Berta Delclòs que ultrapassaran qualsevol sordidesa i entraran de ple en un terreny força enfangat: el dels crims oblidats. 240 pàgs. 18 €.

9. Independència d’interessos
de Marc Moreno (Llibres del Delicte)

Quan la corrupció política i el debat independentista tenen cada cop més presència al nostre dia a dia, Marc Moreno construeix un thriller polític on no hi ha un pam de net. Amb les consultes sobre la independència de Catalunya com escenari d’interessos personals i polítics, la investigació d’un robatori i dels tripijocs polítics al voltant de la consulta destaparà moments hilarants i terribles on les ideologies es trepitgen sense importar res més que el poder i els diners. 177 pàgs. 11’95€.

10. Coll avall
de X. Diaz & M. Martínez (Llibres del Delicte)

La parella de periodistes Díaz & Martínez s’estrenen amb aquesta primera novel·la on retraten la baixada als inferns d’un home que es veu involucrat en una baralla inútil amb els bancs. Els desnonaments, l’estafa de les preferents, l’abandonament, l’atur i la desesperació el dirigiran als excessos i el posaran al punt de mira d’una investigació policial quan el director de l’oficina del banc que l’amenaça és assassinat. 190 pàgs. 11’95€.