Estem habituats a sentir com qualifiquen la novel·la negra de gènere menor massa sovint, però no per ser habitual ens deixarem d’emprenyar cada cop que passa. I és que aquest suposat desprestigi que arrossega el gènere gairebé des del seu naixement i el tractament de literatura lleugera per passar una estoneta no té cap lògica, però hi ha moments on fins i tot ens pot beneficiar.

L’estiu és un d’aquests moments.

Passa massa sovint, també, que arriben les vacances d’estiu i els qui no acostumen a llegir s’engresquen a provar amb un llibre, o altres lectors habituals de novel·les molt “profundes i sentides” busquen una lectura més “fàcil”. I pregunten per una novel·la negra, “una lectura d’estiu”, diuen.

Llibres del Delicte, que ens emprenyem cada cop que algú menysté el gènere negrecriminal, suavitzem el nostre empipament si el tractament de gènere menor es fa durant l’estiu i ens diuen que s’animaran amb una novel·la negra. “Perquè a les vacances passa millor una cosa lleugera”, diuen. Així que nosaltres, evangelitzadors de les virtuts de la literatura negrasempre que sigui necessari, aconsellem novel·la negra estiuenca quan algú treu mèrit al gènere.

I no és que estiguem d’acord amb aquesta etiqueta de “lectura fàcil”, es evident, però pensem que la millor manera de convèncer un escèptic davant la màgia i la riquesa del gènere és deixant que el tasti. Segurament molts dels qui s’apropen a la novel·la negra durant les vacances buscant “una lectura lleugera” no hi tornaran al llarg de l’any, però també hi hauran alguns que quedaran enganxats.

Posar a la taula la infinitat de motius pels quals la novel·la negra no mereix ser tractada de gènere menor mereix un post específic al bloc, que no serà aquest. Aquí només volem expressar la nostra incomprensió davant la qualificació de la novel·la negra com a “lectura d’estiu”. La seva complexitat i varietat, la gran riquesa i el component social la fan atemporal al llarg de l’any, sens dubte, però tant de bo quan arribi l’estiu les platges i les muntanyes s’omplin de lectures negrecriminals.

Segur que molts lectors negres estiuencs allargarien la temporada per continuar llegint i fent créixer el gènere amb la calefacció i la manteta.