El juny de l’any 2013, després de molts mesos preparant tot el procés i tenint cura fins a l’últim detall, vam decidir encetar aquest engrescador projecte que és Llibres del Delicte, l’editorial de la novel·la negra en català. Ara, juny del 2015, fem els dos anys de vida i no podem estar més satisfets i orgullosos de la gran decisió que ens va dur a iniciar aquest increïble viatge pel món de la literatura negrecriminal del país.

I és que si mirem enrere i analitzem el camí que hem fet, tot i que encara és molt curt i som ben conscients que queda molt per fer, ens fa contents i, sobretot, convida a l’optimisme perquè estem vivint mes a mes, gairebé setmana a setmana, un lent però segur procés de consolidació del projecte que cada cop compta amb més lectors i un gruix de fidels que aposten per cada nou títol de la col·lecció.

No ens enganyem, la literatura en català, i menys la de gènere, no aconsegueix vendre desenes de milers de llibres, però dins de la nostra modèstia hem observat que amb cada nou llibre assolim un petit salt de vendes que després consolidem en el següent volum de la col·lecció. Són xifres modestes, és clar, mai sortim entre els més venuts dels diaris, però per nosaltres cada lector que aposta per Llibres del Delicte i es gasta els seus diners en els nostres llibres delictius, és un tresor que volem conservar –i pel que veiem, conservem– i una oportunitat de continuar picant pedra i treballant per situar la novel·la negra en català allà on es mereix.

Aquests dos anys no han estat fàcils, això ja ens ho imaginàvem, i tot i que no ens posarem ara a explicar totes les dificultats que ens hem trobat pel camí, la realitat és que les alegries han superat per molt les dificultats. De fet, la satisfacció de veure que el ritme de creixement del projecte és constant i mantingut, que ho fem de manera sostenible i racional, i que el gruix de lectors fidels que ens donen suport i ens acompanyeu en aquesta aventura no deixa d’augmentar són motius més que suficients per oblidar les dificultats.

Aquest mes publiquem el llibre número 12 de la col·lecció, La Cara Bd’Esperança Camps, complint el repte que ens vam proposar ara fa dos anys: publicar anualment 6 novel·les negres en català escrites per autors del país. Un gran èxit per a Llibres del Delicte i per a tots els nostres lectors, que sou els que ho heu fet possible. Una manera de demostrar que la literatura de gènere en català es belluga i està molt viva. Potser més viva que mai, tot i les dificultats d’un món que cada cop aprecia menys els llibres i que malauradament no sempre disposa de recursos per comprar llibres. Però això és un altre tema del que parlarem més endavant.

Avui només volem donar-vos les gràcies per haver-nos permès fer els dos primers anys de vida publicant novel·la negra en català. Sense vosaltres no seríem aquí.

Llarga vida a la literatura de gènere!