Esperança Camps ©PRATS i CAMPS

La setmana passada es va fer públic que la periodista i escriptora menorquina resident a València Esperança Camps seria la nova consellera de cultura del nou govern de les illes Balears, a proposta de MES Menorca. Com ja sabeu, fa ara tot just un mes que vam publicar La Cara B, la nostra aposta per a l’estiu i un tros de novel·la escrita precisament per l’Esperança, que a més de ser una gran escriptora és una dona compromesa amb la cultura i el país. En resum, entre la publicació de La Cara B i el nomenament de l’Esperança com a nova consellera no van passar més que uns dies.

Es dóna la casualitat que el penúltim llibre que vam publicar fa un parell de mesos va ser Una novel·la pulp de l’advocat i escriptor Damià del Clot.En Damià, que és un home inquiet i amb un enorme sentiment de país, era el candidat per ERC a l’alcaldia de Vilassar de Mar, on viu des de sempre. Total, que més o menys un mes després de la publicació d’Una novel·la pulp van tenir lloc les eleccions municipals i, com ja avançaven les enquestes, en Damià va ser l’opció més votada i actualment ja ha pres possessió com a nou alcalde de la vila.

Llibres del Delicte hem estat rumiant què suposa aquesta doble implicació política dels nostres fitxatges més recents i no hem arribat a cap conclusió. Què significa tot plegat? Vol dir que busquem escriptors compromesos amb la societat? Gent que trepitja el dia a dia i que aspiren a canviar una realitat social que no els agrada? Segurament sí, ja que nosaltres també som d’aquest parer.

L’escriptor de novel·la negra és una persona amb els ulls oberts, que vol denunciar les misèries de la societat, reflectir tot allò que succeeix al carrer, al món que ens envolta. Massa sovint aquesta és una activitat solitària que no va més enllà del procés creatiu que es plasma en un  llibre, però hi ha casos on aquestes inquietuds superen el paper i els textos, de manera que es passa a l’acció. Com així han fet l’Esperança i en Damià.

En tot cas, l’únic innegable és que publicar novel·la negra en català amb Llibres del Delicte sembla que assegura bona fortuna política i que facilita el suport de l’electorat. Nosaltres no volem dir res, però hem de tenir en compte que el setembre publicarem un nou llibre, Noves dames del crim, que compta amb la participació de 13 grans escriptores de les quals desconeixem la seva implicació política, però que si continua la ratxa segur que alguna sortirà en una llista el 27S.

Bromes apart, aprofitem per felicitar l’Esperança i en Damià i els desitgem molta sort en les seves aventures polítiques, tot i que sabem que no la necessitaran perquè són gent honesta i compromesa. Tot just el que necessitem a la política catalana.