A nosaltres ens agrada dir habitualment que publiquem novel·la negra (tot i que també li donem oportunitats al relat… negre). I diem que ho fem “habitualment” perquè a més de negra també fem servir altres etiquetes com negrecriminalcriminal o fins i tot policial, tot i que tenim molt clar que no tota la literatura policial és negra en el sentit estricte del mot.

En tot cas, quan diem literatura negra defensem dues accepcions: una de més genèrica, que és la que fem servir nosaltres i que englobaria els diferents subgèneres (policial, criminal, thriller…) i una altre més concreta que seria aquell subgènere que tracta la part més fosca de la societat a partir del fet delictiu i que no busca descobrir qui és el culpable, sinó més aviat els motius i les raons que han dut a l’individu a actuar al marge de la llei.

Amb aquestes breus i particulars definicions de pa sucat amb oli que fem, tampoc no us penseu que som ferms defensors de les etiquetes ni puristes talibans de repetir la fórmula amb la que els grans del gènere van entrar a l’Olimp a la primera meitat del segle XX. Tot el contrari, som una editorial del segle XXI, de la hibridació, del mestissatge, de l’aprenentatge continuat i d’absorbir el millor de cada cantó. Així que com us podeu imaginar, ens agrada la literatura negra, en el sentit ampli del terme, i ens motiven aquelles trames i històries que beuen una mica de cada subgènere.

Creiem que és una de les nostres senyes d’identitat: la barreja de subgèneres i el mestissatge com a manera d’arribar a una literatura més potent i atractiva per al lector. I més innovadora, per què no dir-ho. Ja sabeu que som molt fans d’això d’innovar. La literatura pot ser un homenatge als clàssics, ja siguin del gènere o de la literatura en general, o bé una aposta per fer un pas més enllà i arribar al següent nivell.

El problema ve quan no se sap com assolir aquest nivell, com fer el salt de qualitat i com aportar el valor afegit que et faci brillant a ulls del lector. Que et faci llegible. I tot i que nosaltres no ho sabem, sospitem que l’enginy segurament ajuda bastant. De fet estem convençuts que és així, com ja vam comentar al nostre anterior post on parlàvem de l’originalitat a la literatura.

Fer el pas al següent nivell implica treballar els textos amb passió i professionalitat i tenir molta cura amb el que publiquem, tenir un catàleg amb grapa i que llibre a llibre el lector s’impliqui amb nosaltres, sorprendre’l i fer-ho diferent. Però també suposa aspirar a fer una literatura global, a esdevenir rellevant, a aportar continguts que ens toquin a tots de prop i que ens motivin, més enllà de la forma o de les normes. Per això apostem pel gènere negre, però ho fem amb voluntat de superar les limitacions que molta gent veu en la literatura de gènere i d’assolir una universalitat a partir de la localitat  dels nostres enfocaments.