Un dels principals reptes que ens vam marcar des del naixement de Llibres del Delicte era el de convèncer els lectors que en català també és possible llegir bona literatura de gènere. De fet el català és una opció tan vàlida com qualsevol altra per llegir tot tipus de literatura de gènere –ja que hi ha bona, regular i dolenta–, però en aquest cas nosaltres estem entestats a enxampar a poc a poc els lectors i engrescar-los a llegir gènere negre en català, i del bo.

Tenim molt clar que el repte és majúscul i que la nostra acció segurament només serà un gota dins d’un oceà, però també és veritat que una marató sempre comença amb un primer pas. I després ja comences a córrer. Nosaltres no volem córrer, només volem fer visible la bona literatura que es fa al país i, com acostumem a reclamar molt sovint, intentar que el lector català sigui un pelet mes xovinista pel que fa a les seves lectures i aprengui a apreciar quan les coses es fan bé al país.

A Catalunya hi ha un gruix de lectors que, malauradament, estan acostumats a llegir literatura de gènere en castellà. Ja sigui perquè l’oferta a les llibreries és superior, perquè moltes traduccions de bons autors estrangers no sempre es fan en català o simplement perquè vénen d’una tradició lectora castellana, són reticents a fer el pas i apostar pel català en certs àmbits lectors.

Per això la feina d’editors i escriptors és esgarrapar lectors a la literatura de gènere en castellà i atreure’ls a terreny català, i la manera de fer-ho ha de ser necessàriament des de la qualitat dels textos. Som conscients que aquest procés és lent i suposa picar pedra amb passió i intensitat per engrescar un a un cada lector, però la recompensa és enorme, ja que estem comprovant que un cop que la tasten, la literatura de gènere en català és suficientment bona per mantenir cada lector.

La motivació que tenim és enorme –eixamplar els lectors de gènere en català– tot i la feinada que suposa, però des del convenciment de la qualitat del noircatalà no ens costa continuar treballant. La nostra literatura ho mereix. I els lectors també: descobrir que és possible llegir tot tipus de gèneres en la llengua del país.