Quan em pregunten per què cada cop es venen menys llibres i per què tenim aquests índexs de lectura tan baixos que res tenen a veure amb els de la resta de països europeus, sempre responc el mateix: per culpa de la societat en què vivim. I és així, nosaltres som els culpables perquè a poc a poc hem aconseguit desprestigiar la lectura d’una manera tan flagrant que amb la insuportable desacreditació que pateix l’acte de llegir resulta un miracle quan a la presentació d’un llibre trobes una persona de menys de trenta –per no dir quaranta– anys.

Aquest desprestigi del que parlo ha fet que qualsevol acte relacionat amb la lectura, ja sigui comprar un llibre, parlar de literatura o el mateix acte de llegir hagi quedat reservat a quatre frikis que semblem viure al segle passat passant pàgines d’un artefacte aliè al segle XXI: el llibre. Però, ens hauríem d’estranyar?

La resposta és que evidentment no, perquè per molt que ens cansem de dir que des de les administracions públiques calen polítiques de foment de la lectura entre els més joves, si no col·laboren la televisió i internet, que són qui marquen les pautes i els ritmes al món –el que és moda, el que és guai, el que es porta o el que no es porta–, la lectura està condemnada. Llegir no mola.

Ningú no s’ha plantejat la necessitat d’un programa de televisió en prime time a un canal amb bona audiència? És que no el mirarà ningú, diuen, a la gent no li agrada llegir. Però jo ho veig d’una altra manera: la gent començarà a llegir i a interessar-se pels llibres, pels escriptors, per la literatura, si ho veuen a la tele i es posa de moda. Quanta gent que mai ho havia fet abans s’ha engrescat a caçar bolets? O a fer running? Segur que els programes de tele han tingut alguna cosa a veure.

Hem d’aconseguir que la literatura sigui entesa –més enllà del fet cultural i artístic– com un mitjà d’entreteniment tan vàlid com qualsevol altre. Una manera de gaudir el lleure com ho poden ser les sèries de televisió, les xarxes socials o matar enemics a la consola. Tan interessant com qualsevol altra. Tan entretinguda com la resta. El que vingui després: la cultura, el pensament crític que desenvolupin els lectors i tot el que suposa llegir per al creixement humà, serà un regal.