Ja passa que quan et poses a fer balanç de tot l’any anterior, el que va succeir als primers mesos et sembla que pertany a la prehistòria. Així vivim, en aquest món frenètic on tot es fa vell en un tres i no res. Però nosaltres estem entestats a nedar contracorrent, com sempre, i ens neguem a acceptar que un llibre publicat fa 10 o 11 mesos ja sigui part del passat.

Per això, ara que fem balanç de tota la feina que hem dut a terme al llarg d’aquest dur i intens 2015 que hem superat amb èxit, no podem deixar de pensar en els meravellosos llibres que vam tenir l’oportunitat de presentar en el primer semestre de l’any.

Vam començar el gener amb la Margarida Aritzeta i el seu gloriós retorn al gènere negre de la mà de la inspectora Mina Fuster amb L’amant xinès. Una novel·la que va sortir tot just per presentar-la al Tiana Negra i al BCNegra i que suposa l’inici d’una sèrie policíaca que tot just ara, també al gener, veurà publicada el següent cas: Els fils de l’aranya. Un nou cas de la inspectora Fuster, una dona jove, forta i professional, però amb una intensa vida personal i una curiosa veueta interior que l’acompanya arreu.

Al febrer de l’any passat vam publicar la que sens dubte ha estat la principal sorpresa editorial al món negrecriminal en català: Els morts no parlen deMiquel Aguirre. Tres edicions ja, a punt de fer la quarta, i moltíssims lectors enganxats a aquesta trama rural amb uns personatges grotescs però rodons que converteixen la novel·la en un fart de riure per al lector.

Ens encanta comprovar que la nostra obsessió per impedir que els llibres no morin ha facilitat que un llibre com Els morts no parlen encara sigui molt recomanat per llibreters i lectors, i estigui més actiu que mai amb nova edició esperant per sortir d’impremta.

Al març vam publicar el tercer llibre de l’any: tres mesos, tres llibres, una gran aposta per una editorial petita com nosaltres, que a més no estava a ple rendiment en aquell moment de l’any. Així va arribar Una novel·la pulp deDamià del Clot, i vam confirmar com d’important és per a nosaltres l’originalitat i la possibilitat de construir històries diferents dins del gènere negre. No volem repetir mai un llibre igual que l’anterior que haguem publicat. I aquesta peculiar obra palesava la nostra voluntat, formant un trio heterogeni de llibres per iniciar l’any.

Després d’un Sant Jordi on ens vau donar tot el vostre suport i del que estem molt agraïts, ja que no ens trobàvem en el nostre millor moment físic i, tot i això, els nostres llibres es van vendre, es van veure pertot arreu i, el millor de tot, es van llegir, va arribar l’estiu. Però abans vam publicar una novel·la excel·lent que, per diferents motius no ha tingut la repercussió que esperàvem atesa la seva qualitat: La Cara B d’Esperança Camps. Un text original i elegantment escrit que estem segurs que aquest 2016 donarà molta guerra i del qual se’n parlarà.

Així tancàvem una primera part de l’any que va resultar espectacular per a Llibres del Delicte i que ha suposat tenir la sensació de petita consolidació dins del món editorial català. Sabem que ens queda un gran camí per davant i que tot just ara comencem amb una quinzena de títols publicats, però amb el suport d’un grapat de lectors fidels que us esteu fent la col·lecció sencera i que ens recomaneu i propagueu i prediqueu la paraula del Delicte, tot és més fàcil.