Després d’un temps amb el bloc del Delicte bastant aturat, tornem a la càrrega amb més energia que mai. I amb un grapat de bones novetats. Perquè aquests últims mesos han estat moguts i, sobretot, motiu de celebracions. Celebració pels 5 anys de vida de l’editorial. Sí, 5 anys, ja! Que lluny queda juny del 2013 i alhora que poquet que hem fet encara. Molt camí a recórrer, en els propers cinc. I nous reptes.

El principal repte és continuar el nostre camí per consolidar-nos com l’editorial de la novel·la negra en català. I tenim molt clara la fórmula: llibres de qualitat. No hi ha cap secret. El vostre suport incondicional –perquè ja són algunes desenes de lectores i lectors que ens consta que us feu tota la col·lecció i compartiu les vostres prestatgeries grogues i vermelles a les xarxes socials– és el més gran reconeixement que podem rebre.

L’altre repte és no deixar de lluitar per eixamplar el gruix d’aficionats al gènere que aposten pel català com a llengua de lectura. De fet, el nostre objectiu sempre ha estat demostrar que la qualitat de la nostra literatura es troba a l’alçada de la de qualsevol altre país. I el nostre catàleg és la prova fefaent del que diem. Ja són més d’una trentena de llibres amb un denominador comú: estan ben escrits. Perquè encara que podria semblar un requisit obvi i obligatori, nosaltres només publiquem llibres objectivament ben escrits. No sempre passa.

El catàleg que hem construït de manera lenta però segura aquests cinc anys és l’orgull de l’editorial. Novel·la negra en català en estat pur. La nostra joia. El reflex perfecte d’una filosofia i la demostració que mantenir-se fidel a uns principis i una línia editorial és la millor base per a consolidar uns fonaments sòlids. Un catàleg que aplega el millor del panorama negrecriminal actual en català.

Perquè es tracta d’un catàleg que aposta amb naturalitat per la paritat entre dones i homes, però també amb una interessant dualitat entre veus consagrades de la novel·la negra en català com Margarida Aritzeta, Anna Maria Villalonga, Emili Bayo o Esperança Camps, i autors amb tota una incipient carrera per davant i molt a oferir com Jordi Dausà, Raquel Gámez Serrano o Ramona Solé. Una curiosa barreja que aporta riquesa i que ha sorgit amb espontaneïtat i emparada en la qualitat dels textos, sense parar atenció al nom dels escriptors.

I com a cirereta d’un catàleg divers i ric, una petita joia gairebé desconeguda de Manuel de Pedrolo per celebrar els 5 anys de l’editorial: Tants interlocutors a Bassera. Una curiosa investigació que barreja el teatre amb la novel·la existencialista, tot plegat dins de la fórmula del thriller, i que va arribar a les nostres mans per sumar-nos a l’Any Pedrolo gràcies a la comissària Villalonga, el mestre Munné-Jordà i l’hereva de l’escriptor, Adelais de Pedrolo.