Quan el teu món s’ensorra, el més habitual és desviar la mirada cap allà on t’hi trobes còmode. Allò que et reconforta. Per això, aquestes setmanes de confinament on sembla que trontollen els fonaments de la societat tal i com l’hem viscuda fins ara, els lletraferits busquem la seguretat de la lectura. La serenitat de la literatura. El confort dels llibres, que al cap i a la fi és el que ens apassiona i on sempre trobem la tranquil·litat tan necessària aquests dies convulsos i plens d’incerteses.

Però, què ens donen els llibres, per convertir-se en aquest clau al qual tanta gent s’hi ha aferrat durant el confinament? Pau, gaudi i bons moments, sens dubte. I en el cas de Llibres del Delicte, estem segurs que els lectors que confien en les nostres obres també ho fan buscant aquest moment d’evasió, d’entreteniment al marge del bombardeig constant d’informació, dades i interpretacions de la realitat en el qual vivim.

El convenciment que la literatura ha de ser entretinguda ha estat un dels pilars sobre el qual hem edificat el nostre projecte editorial. I ara ho veiem més que mai, quan molts lectors ens demanen recomanacions o consell per trobar una lectura que els aporti i els faci pensar, com sempre a la literatura social que publiquem, però també que els permeti desconnectar de l’angoixa que el virus provoca en tots nosaltres.

La literatura de gènere ofereix aquests dos vessants: una primera capa de lectura on el lector troba l’entreteniment i l’evasió que tan necessitem a dia d’avui, però si gratem i aprofundim, encara trobarem una segona o tercera capa on descobrir una altra lectura més crítica que va més enllà de la trama o de la història: les autèntiques intencions de l’autor.

Si en algun moment l’etiqueta de literatura popular ha pesat com una llosa complicada de superar, ara és quan els gèneres en català han de fer un pas endavant i reivindicar-se com una literatura accessible per a tothom, entretinguda i que fa servir un català viu i proper als lectors. Si, literatura popular, però amb caràcter i qualitat. I això vol dir amb voluntat d’esdevenir global i arribar arreu.

El que falta ara és que tots els actors involucrats al sector: llibreters, mitjans, distribuïdors, editors, escriptors i, sobretot, els lectors, hi confiïn i coneguin la bona literatura de gènere que tenim en català –no només el negre, també el fantàstic o la ciència-ficció, per exemple–. Que el confinament i la voluntat d’evasió i d’allunyar-se del soroll extern a través dels llibres els descobreixin que la literatura popular és un bon remei, i que entreté, però que ho fa sense renunciar a esdevenir literatura de qualitat.